logo van Bloemenhuis De Passiebloem, Nunspeet
bos met roze gebra's. De Passiebloem
Uitsnede uit boeket met roze bloemen en veel groen
De Passiebloem, vaas met tulpen

Bloemen langer vers houden in de vaas

terug naar tips

Van een mooi boeket bloemen wilt u zo lang mogelijk genieten. Maar hoe doet u dat het best? Bloemenhuis De Passiebloem heeft een aantal tips en trucs voor u op een rijtje gezet.

Kies een vers en goed boeket bloemen

Een goed begin is het halve werk. Verse bloemen blijven langer vers. Dat is logisch. Maar een boeket waar de knoppen nog niet van open gaan is het andere uiterste. Het beste kiest u een bos bloemen waar een groot deel van de bloemen net opengaan.

Zet bloemen zo snel mogelijk in een schone vaas

Zodra u thuis komt zet u de bloemen zo snel mogelijk in een schone vaas. Schoon is belangrijk. Spoel de vaas niet alleen om, maar was deze na gebruik elke keer met chloor of schoonmaakmiddel. Zo verwijdert u de bacteriën van oude bloemen, die uw nieuwe boeket kunnen aantasten.

Gebruik ‘net-niet-koud’ water

Bloemen kunt u het beste in matig lauw water zetten. Let op: niet te warm! Vooral voor seringen en hortensia's en andere houtachtige bloemen, moet het water niet te koud zijn.

Gebruik vaas van metaal of ijzer

Bloemen kun u het best in een stenen, porseleinen of glazen vaas zetten. Vazen van onbehandeld metaal kunnen oxideren en zorgen voor een te hoge zuurtegraad van het water.

Voeg de juiste voeding toe

Vraag naar de beste voeding voor uw bloemen bij uw bloemist. Niet elke bos bloemen reageert hetzelfde. Er gaan veel verhalen rond over het toevoegen van muntjes of aspirines. Dit kan echter ook een averechts effect hebben. Wat wel vaak goed gaat is het toevoegen van een beetje(!) frisdrank om uw bloemen langer goed te houden.

Verwijder de onderste bladeren

Zorg dat er geen bladeren in het water hangen. Aan bladeren kleven bacteriën die het water en bloemen besmetten.

Snijd uw bloemen schuin af en gebruik geen schaar

Gebruik een scherp mes om uw bloemen af te snijden. Gebruik geen schaar, want dan knijpt u de stelen dicht en krijgt de bloem geen water. Bloemen mogen best kort worden afgesneden. Hoe korter de steel, hoe makkelijker de bloem water kan opnemen. Snijd altijd schuin. Ongeveer in een hoek van 45 graden. Zo kunnen bloemen via een groter oppervlak water opnemen.

Zet uw boeket op een geschikte plaats

Bloemen verwelken als u ze op de verkeerde plaats zet. Bloemen kunnen niet goed tegen tocht of te veel warmte. Zet de vaas dus niet te dicht bij of boven een verwarming of in de zon. Ook kunnen bloemen niet erg goed tegen rook en 'gassen' die vrijkomen van vers fruit.

Zorg voor vers water

Alleen met schoon water houdt u uw bloemen mooi. Het kan geen kwaad het water een keer te verversen.

De juiste hoeveelheid water

Doorgaans vult u de vaas voor 2/3 met water. Maar bij tulpen kunt u beter minder water toevoegen, want die gaan er heel snel van groeien. Zonnebloemen daarentegen geeft u het beste een volle vaas met water. Het zijn grote drinkers.

Snijd slaphangende bloemen nog een keer aan

Gaan bepaalde bloemen niet open en hangen ze er slap bij? Dan kan het helpen ze nog een keer schuin aan te snijden. Vooral bij rozen en hortensia's kan dit werken. Rol ze eerst strak in een krant en plaats ze na het afsnijden een uurtje in iets warmer water.